Sunday, 1 September 2013

kek coklat kukus DAto


bahan A:
3 biji telur (size b)
1 cawan gula perang


bahan B :
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas mendidih
1 cawan minyak jagung.
(aku guna minyak masak)
bahan C:
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko (aku guna brand van houten)
(aku masukkan 1/2 st je. sebab memang tak suka bau mereka ini 
bila kek dah masak).
- bahan2 ini digabung, meletop !
sila ayak bersama2 ye. 
kenapa perlu ayak ?
supaya kek menjadi lebih ringan.

cara penyediaan adalah seperti berikut :

1. rebus air dengan pengukus - sediakan awal2, 
bila adunan dah siap nanti, boleh kukus terus.

2. pukul bahan A sehingga kembang dan ringan.

3. masukkan bahan B.
pukul sehingga semuanya sebati dan bersatu hati.

4. masukkan bahan C sedikit demi sedikit, lama2 jadi bukit.
hahaaa !!
bila adunan dah sekata bersatu hati, dah sedia untuk dikukus.
(jangan ragu2 jika adunan korang sedikit cair
berbanding adunan kek yang biasa2 korang selalu buat.
dah betul la tu... aku pun mula2 rasa ragu2 jugak,
sampaikan mak aku cakap, ni coklat cair ke. walhal itu adalah 
adunan kek aku.  sigh...)
5. sapukan loyang dengan mentega bagi 
memudahkan kek berpisah dari loyang bila dah masak nanti.

baiklah,
adunan dah ready, loyang dah ready, 
air dalam pengukus dah mendidih,
makanya...

6. masukkan loyang dalam pengukus, 
dan curahkan adunan ke dalam loyang tersebut.

7. kukus selama lebih kurang 30 minit - 45 minit / sehingga masak.
 
 
 

0 comments:

Post a Comment